Sammy Schaap | Kandidaat

Woorden die mij bij blijven naar aanleiding van mijn 100% online sollicitatieprocedure is: belangstelling, vertrouwen, flexibel, professioneel, snel schakelen en woord bij daad houden.

Ik was (en ben) zó dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg. Juist omdat het zo’n bijzondere tijd is en elkaar niet fysiek gezien en gesproken hebben.”

"De overheid had net alle maatregelen ter voorkoming van Corona afgekondigd, dus hoe vacatures nu werden behandeld was even afwachten."

Een afstandelijke tijd? Enerzijds waar. Als je bedenkt dat we niet meer op minder dan 1,5 meter mogen afspreken en al helemaal geen hand meer mogen schudden. Anderzijds bieden deze tijden ons ineens ook nieuwe inzichten én ervaringen op. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Sammy Schaap. Zij is onze allereerste kandidaat die via een 100% online traject is geplaatst. En over deze ervaring verteld zij graag.

“In mijn zoektocht naar een nieuwe baan werd ik door een bekende gewezen op Staatvandienst. Dat zou een organisatie zijn die goed bij mij zou passen. Nieuwsgierig als ik ben heb ik de website bezocht en daar viel mijn oog op een vacature voor de regio Midden Nederland. Het zou toch niet?

Na enig speurwerk op LinkedIn heb ik contact gezocht met Coen. De overheid had net alle maatregelen ter voorkoming van Corona afgekondigd, dus hoe vacatures nu werden behandeld was even afwachten. Maar onder het motto ‘wie niet waagt, die niet wint’ heb ik de sprong toch gewaagd en Coen mijn motivatie gemaild. Wat schetste mijn verbazing? De volgende dag kreeg ik een telefoontje van Coen om kort kennis te maken én een videocall in te plannen. Dit laatste uiteraard omdat fysiek contact de komende tijd niet mogelijk zou zijn. Ik was echt heel blij dat ik zo snel een reactie had.

Aangezien dit mijn eerste online sollicitatiegesprek was, wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Dat bleek echter voor niets, want zodra wij bij elkaar op beeld waren was het ijs vrij snel gebroken. Dit was te danken aan Coen die, naast de belangrijke hoofdzaken, ook interesse toonde in mijn privésituatie. De tijd vloog om en voor ik het door had waren we een uur verder. Persoonlijk vond ik het besef dat je ondanks het gebrek aan fysiek contact toch een heel goed beeld van de ander en de organisatie kunt krijgen verrassend.

De volgende morgen kreeg ik bericht van Olga Akpinar, de Regiomanager van Noord Holland. Ook met haar maakte ik een afspraak voor een videocall. Deze zou in de avond plaatsvinden. De reden hiervoor? De huidige coronatijd en het gegeven dat wij beiden kinderen hebben maakte het overdag lastig om een geschikt moment te vinden. Voor mij was dit direct een duidelijk teken dat de organisatie begripvol en flexibel is. Ook het gesprek met Olga was voorbij voor ik er erg in had. Het was eveneens een heel leuk gesprek!

De dag erop werd ik gebeld door Ingomar Kuiter. Hij gaf aan dat als ik nog steeds enthousiast was, zij graag verder wilden met mij. Ja natuurlijk! Zo kwam het dat ik kort daarop een videocall had met Ingomar en Irma Keizer. De grootste verrassing kwam op zaterdag 4 april; Staatvandienst wilde graag de samenwerking met mij aangaan!

Deze hele procedure heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb aan den lijve kunnen ervaren dat je elkaar via beeld evengoed kunt leren kennen, sfeer kunt ‘proeven’ en voelt of er een klik is. Ook de snelheid van de procedure is heel prettig. Er worden duidelijk afspraken gemaakt en je weet waar je aan toe bent.

Woorden die mij bij blijven naar aanleiding van mijn 100% online sollicitatieprocedure is: belangstelling, vertrouwen, flexibel, professioneel, snel schakelen en woord bij daad houden. Ik was (en ben) zó dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg. Juist omdat het zo’n bijzondere tijd is en elkaar niet fysiek gezien en gesproken hebben.”

Top