Je netwerk: 5 tips om hem ijzersterk te maken!

Dat een goed netwerk veel voor je kan betekenen in je zoektocht naar een nieuwe baan, is hopelijk niet nieuw voor je. Even voor je beeldvorming: ruim 70% van de vacatures die uitstaan bij bedrijven, worden ingevuld door gebruik te maken van het eigen netwerk. Inderdaad via-via. Hoog tijd om je netwerk-skills aan te scherpen. En wij zouden Moedigh niet zijn, als we je daar niet bij zouden helpen. Kortom: 5 tips voor een ijzersterk netwerk.

 1. Durf te vragen!
  Je netwerk is meer dan alleen je zakelijke contacten. Als je bedenkt wie je verder kunnen helpen in het leven, dan is wellicht je zus die veel over jouw vakgebied weet, de buurvrouw die bij een interessant bedrijf werkt of die goede vriend(in) met relevante connecties interessant. Laat daarom zoveel mogelijk mensen weten dat jij op zoek bent naar een baan. Wie weet kennen zij een werkgever die jou een op het lijf geschreven functie kan aanbieden!
 2. Ken jezelf: wat zijn je kwaliteiten?
  Waarom zouden anderen jou voorstellen bij een werkgever? Waar ben jij echt goed in? Als je goed kunt verwoorden waar jij in uitblinkt, kunnen anderen ook een goed woordje voor jou doen. En dan vind je sneller de baan die goed bij jou past!
 3. Wat wil jij?
  Heb je inzichtelijk wat jouw kwaliteiten zijn? Mooi! Dan is het daarna goed om na te denken welke functie je met jouw kwaliteiten wilt vervullen. Maak een schets van je droombaan: waar moet deze aan voldoen? En hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Als je connecties weten waar jij precies naar op zoek bent, kunnen zij je ook beter helpen.
 4. Maak je LinkedIn-profiel vindbaar
  Als mensen uit je netwerk jouw naam doorgeven aan een potentiële werkgever, is de kans groot dat deze werkgever jou online gaat opzoeken. En ook als je aan werkgevers wil laten weten dat je op zoek bent naar een baan, moet je zorgen dat je met behulp van de zoekfunctie van LinkedIn gauw te vinden bent. Je LinkedIn-profiel is hierbij je online visitekaartje: daar staat veel, zo niet alles, op wat een werkgever over jou wil weten. En als jouw profiel de werkgever (of een recruiter) aanspreekt, kan dat de doorslag geven voor de uitnodiging voor een gesprek!
 5. Netwerk niet alleen als het nodig is
  Het is altijd goed om te laten weten waar jij goed in bent en wat jij kan. Ook als je niet per direct op zoek bent naar een baan. Hierbij kun je contact zoeken met mensen die een functie hebben die jij ook graag wil vervullen. Of met specialisten uit jouw vakgebied. Je doet hierdoor kennis op over jouw werkveld of ideale baan. Ook is het mogelijk dat uit zo’n contact nog ooit een mooie aanbieding voor een baan rolt!

 

 

Top