Quiet quitting gaat niet alleen een burn-out tegen, maar ook verbinding tussen collega’s

Een trend waar sinds deze zomer steeds meer over gesproken wordt: quiet quitting. Het betekent zoveel als uitsluitend het werk doen waar je voor betaald wordt. Niet minder, maar zeker niet meer. En dat is, in een tijd waar medewerkers al schaars zijn, natuurlijk geen goed nieuws voor werkgevers.

Geven en nemen

In onze poll van afgelopen week vroegen we onze volgers wat zij van deze trend vinden. Hieruit blijkt dat 79% van de werknemers deze trend aan zich voorbij laat gaan en geven en nemen gezond vindt. Wat erop neerkomt dat je in drukke tijden wat harder loopt en wanneer de rust terugkeert zelf ook wat rust in kunt bouwen. Klinkt logisch!

Meer dan werken alleen

Toch denkt niet iedereen hier zo over. Zeker de jongere generatie (generatie Z en Alfa) hecht veel waarde aan hun eigen vrije tijd, is een stuk mondiger en heeft bij hun ouders gezien dat er meer is dan werken alleen. Je ziet dat er onder deze generatie in de afgelopen corona jaren dan ook meer ontslag is gekomen, omdat 24/7 bereik- en beschikbaarheid niet in hun work-life balance past.

Burn-out tegengaan

Hoe anders is dat voor de voorgaande generaties? We noemen een pragmatisch generatie en generatie Y en Z. Deze generaties weten prima dat er meer in het leven is dan werk, maar tegelijkertijd voelen zij ook de verantwoordelijkheid om te presteren, service te leveren en beschikbaar te zijn. Of hulpvaardig, want dat voelt nóg wat urgenter. Dat deze generaties dit steeds vaker moeten bekopen met een burn-out is de aanleiding voor de trend. Quiet Quitting zou namelijk een burn-out tegengaan, omdat je simpelweg niet meer verantwoordelijkheden aangaat dan die waar je voor bent aangenomen. Ook dit klink niet geheel als een broodje aap.

Charme van een stapje extra

Hoe we in deze situatie een gulden middenweg kunnen vinden? Wij geloven in communicatie. Je hoeft niet direct terug te schalen naar ‘niets meer doen, dan waar je voor bent aangenomen’, maar bespreek het met je leidinggevende. Geven en nemen heeft wat ons betreft charme en zorgt voor verbinding met collega’s en je werkgever. Dat moet dan natuurlijk wel van beide kanten komen. Maar ook hiervoor geldt: als jij niet aangeeft dat je wel heel veel geeft en te weinig terugkrijgt, dan kan de emmer zomaar eens overlopen. Het is voor een ander immers niet altijd duidelijk zichtbaar.

Start talking

Quiet Quitting mag wat ons betreft dus ook heel rustig zijn uittrede doen, maar we zijn zeker voor de trend die communicatie en zicht op betere arbeidsvoorwaarden heeft geopend. Wij zien de ‘start talking’ trend dan ook met vertrouwen tegemoet!

Top