Werkgeluk

Het is wel een ‘ding’, dat werkgeluk. De laatste tijd wordt er meer en meer over geschreven. En terecht. Een gelukkige medewerker leidt immers tot betere bedrijfsresultaten. Alleen al om die reden zou elke werkgever er vól voor moeten gaan. Maar hoe zorg je er nou voor dat je mensen aan je bedrijf bindt, die alles in huis hebben om ook ‘die gelukkige medewerker’ te zijn?

Daar weet Jorieke alles van! Zij is van mening dat dit begint bij de selectie van kandidaten. “Dat is wat mij betreft ook de reden dat een selectiegesprek altijd gelijkwaardig en een ‘tweerichtingsverkeer’ moet zijn. Hiermee bedoel ik dat het niet alleen belangrijk is dat de werkgever onderzoekt of deze kandidaat bij het bedrijf past. Minstens zo belangrijk is het feit of de kandidaat in deze functie bij dit bedrijf wil horen.”

Een selectiegesprek is in de basis bedoelt om te bekijken of de beoogde kandidaat voldoet aan de gestelde wensen en/of eisen. Jorieke gaat tijdens haar selectiegesprekken graag een stap terug en een stap dieper. Dat heeft zo zijn redenen…

“Wanneer ik in gesprek ga met de kandidaat, wil ik eerst graag weten wie ik écht tegenover mij heb zitten. Samen met de kandidaat ga ik op zoek naar de kern; wat zijn behoeften en van nature aanwezige talenten van deze kandidaat? Als we dat duidelijk hebben, zoomen we pas in op de vacature waar deze persoon voor op gesprek kwam.”

Het kan ook voorkomen dat de desbetreffende vacature helemaal niet aan bod komt. Uit sommige gesprekken blijkt dat de kandidaat en de eigenlijke functie totaal geen match zijn. Bijvoorbeeld omdat de kandidaat solliciteert, omdat het een logische stap in de carriere is.

“Door het intakegesprek kunnen wij vooraf inschatten of:
A. de kandidaat qua persoon ook alles in zich heeft om zijn of haar werkgeluk te vinden bij de organisatie als geheel en
B. binnen de functie past.”

En je eigen werkgeluk? “Uit dit soort gesprekken haal ik enorm veel voldoening. Juist door de onvoorspelbaarheid. Het is naast autonomie, echtheid, fijne collega’s en werk doen dat toe doet, één van de factoren die bijdragen aan mijn eigen werkgeluk.”

 

Top