Wijsheid komt met de jaren…

Nu het onderwerp leeftijdsdiscriminatie steeds vaker voorbij komt, lijkt niemand zich meer te durven wagen aan het onderwerp ouderdom in relatie tot de arbeidsmarkt. Wij wel. We zijn niet voor niets Moedigh. Daarnaast geloven wij niet dat leeftijd een belemmerende factor is voor kansen op de arbeidsmarkt. Althans; niet als het aan ons ligt.

Coen spreekt regelmatig mensen die ervan overtuigd zijn dat ze maar om één reden thuis zitten: ze zijn te oud. Zijn eerste gedachte? ‘Wat een onzin!’ Het triggert hem om dieper op de situatie in te gaan. Want, wanneer ben je te oud? Als we kijken naar recente plaatsingen die wij hebben mogen begeleiden, dan is daar vrijwel geen sprake van. Om je een indruk te geven: een 2e spoor consultant van 71 jaar, een crediteuren administrateur van 62 jaar en een applicatiebeheerder van 59 jaar. Inderdaad: age is just a number…

Jobhoppers
De meerwaarde zit wat ons betreft juist in de waarde van iemands specialismen in relatie tot de vacature en de daaraan gekoppelde arbeidsvoorwaarden. Zo is een generalist van 30 jaar, zonder afgeronde opleiding en 8 werkgevers in 7 jaar tijd, voor een recruiter om meerdere redenen niet zo aantrekkelijk. Een sharepoint consultant van 64 jaar met 8 werkgevers in misschien wel 40 jaar tijd, is  daarentegen meer dan de moeite waard voor ons om op gesprek te vragen.

Kennis is key
Juist in deze tijd draait het allemaal om specialisatie en kennis van de kandidaat. Diepgaande, actuele kennis in een richting waar werkgevers zoeken naar nieuwe mensen. Wie dit heeft, is vrijwel altijd in staat om een overstap te maken op de arbeidsmarkt. Hoe minder actueel en diepgaand, hoe belangrijker andere aspecten gaan worden. Een stelling die Coen daarbij altijd hanteert, is dat je vakinhoudelijke geschiktheid voor je nieuwe rol bepaalt wat je verdient en niet de rollen die je in het verleden hebt gehad. Hoe verder deze uitéén liggen, hoe lastiger een overstap kan worden. Zeker wanneer je niet bereid bent om salariswensen bij te stellen.

Leeftijd is ondergeschikt
Uiteraard zijn zaken als persoonlijkheid, gedrevenheid, het beschikken over helikopterview en levenservaring ook belangrijk, echter alleen in relatie tot vakinhoudelijke kennis en ervaring. Hoe flexibel je ook bent, hoe graag je ook wilt, hoe veel gesprekken je ook voert met werkgevers, als je niet kunt aantonen welke relevante, inhoudelijke expertise je nieuwe werkgever met jou in huis haalt, wordt het lastig. Dat heeft dan niets te maken met leeftijd, maar alles met expertise.

Aanstekelijk enthousiasme
Naast aspecten als kennis, ervaring en arbeidsvoorwaarden is het voor Moedigh en haar opdrachtgevers ook altijd heel belangrijk hoe iemand aan tafel zit en omgaat met kansen. De personen die wij als voorbeeld gaven, toonden zich flexibel, onderkenden allen het belang van werkplezier en keken even kritisch naar zichzelf als naar hun omgeving! Kijk, daar houden wij van. Evenals onze opdrachtgevers trouwens.

Top