Zingeving: werken op jouw voorwaarden

De start van een nieuw jaar is bij uitstek het moment om je intenties op te schrijven. Vroeger noemden we dat voornemens, maar daar komt in veel gevallen niets van terecht. Statistisch gezien stranden de meeste goede voornemens al in de derde week van januari. Niet voor niets wordt de maandag rond die periode aangeduid als Blue Monday…

Dit keer doe ik het écht anders…

Intenties dus. Komt eigenlijk op hetzelfde neer, maar het staat vriendelijker. Je hebt immers de intentie om het de komende weken écht anders te gaan doen. Een goede start te maken, waar je de rest van het jaar op voort kan borduren. Wij trapten dit jaar dan ook af met de vraag wat de werkwensen voor 2022 zijn.

Gevoel van geluk

Verrassend genoeg mocht het antwoord ‘meer zingeving’ met 38% op het meeste enthousiasme rekenen. Gevolgd door Meer vrijheid (30%) en ‘anders’ (22%). Uitdaging hebben de meeste mensen blijkbaar in ruime mate, want dit werd door slechts 10% gekozen. Zingeving it is. Werk doen met betekenis. Een bijdrage leveren aan een beter leven. Maar ook: zorgen dat het werk dat je doet, je een gevoel van geluk, zelfvervulling en welbevinden oplevert. Dat klinkt nog niet zo eenvoudig.

5 tips voor meer zingeving

Wij gingen op onderzoek en vonden de volgende 5 handvatten om je hierbij te helpen.

  1. Waar staat het bedrijf voor? Het is goed om te bedenken wat het bedrijf waar jij voor werkt voor staat en waar jij zelf dus ook een bijdrage aan levert. Past dit bij wat jij belangrijk vindt?
  2. Bekijk het grote geheel en breek het vervolgens in kleine stukjes. Wat kun jij dagelijks of wekelijks in je werk inbouwen om het nét dat beetje meer betekenis te geven?
  3. Is er ruimte voor ontwikkeling? Jezelf persoonlijk en op zakelijk vlak ontwikkelen, gaat vaak hand in hand. Als jij groeit, hebben zowel jij als je werkgever hier profijt van.
  4. Geven en nemen. Door collega’s te kunnen helpen, voeg jij zingeving aan je baan toe. Dat hoeft niet per se als leidinggevende. Ook als naaste collega kun je elkaar helpen. Anderzijds is het voor een collega ook fijn om jou te kunnen helpen. Vraag elkaar dus vooral om raad en hulp.
  5. Tot slot: durf te dromen. Welke dromen had je vroeger en spelen nog steeds van tijd tot tijd door je hoofd? Kun je daar gehoor aan geven? Bijvoorbeeld in je huidige baan of juist door een dag minder te werken en daarmee te werken aan die droom of ambitie?

Energie en ontwikkeling voor iedereen

Zo zie je: zingeving is niet heel lastig, maar zeker niet iets wat in één dag wordt opgebouwd. Het is een proces, waarbij jij in charge bent. Als je ondernemer zou zijn, dan wordt er tegenwoordig gesproken over ‘ondernemen op jouw voorwaarden’. Waarom zou dat niet kunnen wanneer je in loondienst bent? Werken op jouw voorwaarden biedt niet alleen zingeving voor jou, maar ook energie en ontwikkeling. En ja; dat komt je werkgever ook ten goede. Dus laat vooral weten: wat is jouw intentie voor 2022?

Top