5 tips voor een succesvolle online sollicitatie

Met dank aan Corona lijkt beeldbellen inmiddels de standaard. Dat geldt natuurlijk ook voor online sollicitaties. Dat lijkt heel makkelijk (en dat is het eigenlijk ook), maar toch is het goed om voor je gesprek even stil te staan bij een aantal zaken. Net zoals je dat zou doen, wanneer je naar ons toe zou zijn gekomen voor een eerste gesprek. In dit artikel geeft Karin je 5 tips voor een succesvolle voorbereiding én een goed gesprek.

  1. Wees voorbereid
   Onbevooroordeeld zijn is toch écht wat anders dan onvoorbereid het gesprek in gaan. Je komt goed voorbereid en geïnteresseerd over als je in basis wat weet over de organisatie en ook de persoon met wie je het gesprek hebt. Deze informatie achterhaal je eenvoudig door op internet te zoeken naar informatie over het bedrijf, de bedrijfswebsite en business page op LinkedIn te bekijken en het functieprofiel nog eens goed door te nemen. Bedenk bij die laatste alvast wat jouw toegevoegde waarde is, welke vragen je hebt en welke ervaring je meeneemt.
  2. Wie ben jij?
   Ter voorbereiding is het ook goed om na te denken over wie jij eigenlijk bent. Wat is typerend voor jou? Hoe zouden vrienden of familie jou omschrijven. Welke eigenschappen horen echt bij jou én zijn belangrijk voor de functie? Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar in praktijk komen wij regelmatig tegen dat sollicitanten beginnen te stotteren als we naar deze eigenschappen vragen. Ook goed: print je eigen CV uit en schrijf wat korte steekwoorden op ter overbrugging naar de functie waar je voor op gesprek gaat.
  3. Check. Check. Dubbelcheck.
   Tuurlijk werkt je computer/telefoon áltijd. Behalve op het moment dat het echt nodig is. Althans: dat kan gebeuren. Om die reden raden wij iedereen met klem aan om vooraf de software even te controleren. Geluid? Check. Beeld? Check.
   En nu je toch bezig bent is het ook goed om direct even jouw zichtbare achtergrond door de ogen van je gesprekspartner te bekijken. Jij vindt die stapel boeken, foto’s of rondslingerend speelgoed gezellig of standaard. Voor je gesprekspartner kan dit al snel rommelig overkomen. Voorkom ruis en maak het even leeg. Last but not least: controleer het licht op de plek waar je gaat zitten. Zit je bijvoorbeeld voor het raam, dan kan jij op een zonnige dag behoorlijk wegvallen. Zou zonde zijn. Toch?
  4. Je beste versie
   Nu we al langere tijd thuis zitten is comfortabele kleding voor velen de norm geworden. Niets mis mee, maar wist je dat kleding veel kan doen voor je gemoedstoestand? Als je je echt even kleedt op de situatie (denk: overhemd, jurkje of colbert) bekijk jij jezelf direct al met andere ogen. Laat staan hoe een ander jou bekijkt!
   Daarover gesproken: je gesprekspartner wil graag een fijne indruk van jou als geheel krijgen. Probeer daarom tijdens de online sollicitatie niet te dicht op de camera te zitten, maar zorg voor wat ‘lucht’ aan alle kanten. Ook je houding is belangrijk. Het liefst proactief en rechtop. Misschien overbodig om te melden: eten is echt not done tijdens een sollicitatiegesprek. En ja; daar valt kauwgom kauwen ook onder…
  5. Het Gesprek
   Het moment is daar; camera, licht, actie! Je gesprek gaat van start. Maar ehm… waar moet je kijken? Wanneer je elkaar in het echt ziet, kijk je de ander aan. Dat doe je dus ook tijdens een online sollicitatie. Kijk in de camera. Dat voelt misschien een beetje onwennig, want liever kijk je op het scherm, maar komt persoonlijker over. Vind je het lastig? Plak dan een felgekleurde post-it net onder je camera. Daar kun je dan meteen wat steekwoorden opschrijven, zodat je enorm goed voorbereid lijkt. It’s all about the details.

 

Met deze tips én jouw persoonlijkheid zul je online sollicitatie zeker succesvol worden. Wij wensen je veel succes! Mocht je toch nog een vraag of opmerking hebben, dan horen wij dat natuurlijk graag. Voldoe je aan het profiel van een van onze vacatures? Dan zien wij je graag online voorbijkomen. Je weet nu hoe het moet!

Top