Welke baan past bij jou? Check je archetype!

De 12 archetypen van Jung. Wie kent ze niet? Nou… veel mensen, zo blijkt. Laten we daarom bij het begin beginnen. Carl Gustav Jung was een Zwitserse psychiater en psycholoog en bedenker van de archetypen. Hij was van mening dat de persoonlijkheid van elk individu gevormd wordt door het eigen bewustzijn én het collectieve onderbewuste. Dit laatste is een verzameling van gevoelens die plaats hebben gevonden vér voor wij geboren worden, maar door het DNA worden overgedragen. Does make sense, right?!

De archetypen dus. Hij heeft ze gebaseerd op 4 kern oriëntaties. Deze kern oriëntaties zijn, om met de woorden van Simon Sinek te spreken, de welbekende ‘why’ van elk individu:

 • Vorm & structuur: je geeft graag structuur en vorm aan de wereld om je heen
 • Vrijheid: je hebt een ultiem verlangen om te onderzoeken
 • Verschil maken: je wilt jouw markering achterlaten in de wereld
 • Sociaal:  je staat graag in verbinding met anderen

Binnen deze oriëntaties is er ook steeds een onderverdeling op persoonlijk niveau: Ego, Zelf en Ziel. Deze zijn als volgt te interpreteren:

 • Ego: Welk beeld heb jij van jezelf? Waar sta jij in het sociale systeem?
 • Zelf: Wat is jouw ware aard?
 • Ziel: Wie ben jij?

Nu we de kern oriëntaties én de persoonlijke niveaus hebben gedefinieerd is het tijd om te kijken naar de archetypen.

 1. Onschuldige | Ego + Vrijheid
  De onschuldige heeft veel vertrouwen in mensen, is eerlijk en doet dingen graag goed. Sterker nog: zijn grootste angst is om iets verkeerd te doen en daarvoor gestraft te worden.

  Typerend voor deze mensen?

  – Optimistisch
  – Vertrouwen in anderen
  – Traditioneel
  – Veiligheid boven alles

  Welke baan past bij jou?

  Jij zou een uitstekende Loopbaancoach zijn. Je hebt vertrouwen in een ander, je ziet de talenten en bent optimistisch over de mogelijkheden. Als coach leg je de feiten onafhankelijk op tafel en help je de ander verder.

 2. Wijze | Zelf + Vrijheid
  De wijze kan soms wat betweterig overkomen. Dat komt voort uit de behoefte om anderen te informeren en de wereld om hem heen wijzer te maken. Waar de wijze niet tegen kan? Bedrog. In welke vorm dan ook.

  Typerend voor deze mensen?

  – Hoge intelligentie
  – Deskundig
  – Beschouwend
  – Kennis is zijn grootste troef!

  Welke baan past bij jou?

  De rol van Arbo Business Partner, arbeidsdeskundige of Verzuim adviseur zou uitstekend bij jou passen. Je komt bij bedrijven binnen om de situatie van een afstand te beschouwen en vervolgens advies uit te brengen. Je bent deskundig, beschouwend en geeft informatie door in de vorm van advies.

 3. Ontdekkingsreiziger | Ziel + Vrijheid
  De ontdekkingsreiziger is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Kan niet stil zitten en wil ontwikkelen. Waar dit type absoluut niet tegen kan is sleur en te lang hangen in zijn comfort zone.

  Typerend voor deze mensen?

  – Nieuwsgierig
  – Authentiek
  – Individualist
  – Verandering is het belangrijkste!

  Welke baan past bij jou?

  Baan? Project! Jij werkt waarschijnlijk voor jezelf, want loondienst is echt niet jouw ding. Als ondernemer wil je liever geen langlopende opdrachten op de automatische piloot doen. Uitdaging en actie; dat is wat jij wilt!

 4. Rebel | Ego + Verschil maken
  De rebel is niet mainstream. Het idee alleen al om ‘te doen wat iedereen doet’ jaagt hem angst aan. Liever wil hij vrije keuzes maken, rebelleren en soms shockeren. Hij zal er alles aan doen
  om een eigen erfenis achter te laten in de wereld.

  Typerend voor deze mensen?

  – Revolutionair
  – Eerlijk
  – Experimenteel
  – Verschil kunnen maken is key!

  Welke baan past bij jou?

  Als HR business partner wil jij organisaties wakker schudden. Het verschil maken goed advies en veranderingen door te voeren. Hierbij ben je eerlijk en als het nodig is revolutionair!

 5. Magiër | Zelf + Verschil maken
  De magiër wil graag dat er naar hem geluisterd wordt. Alleen zó kan hij je helpen en ervoor zorgen dat er dingen gebeuren. De magiër wil dromen uit laten komen. Zowel eigen als die van een ander. Zijn grootste angst zijn onbedoeld negatieve gevolgen van zijn acties.

  Typerend voor deze mensen?

  – Leiderschap
  – Oplossingsgericht
  – Manipulatief van tijd tot tijd
  – Transformatie is belangrijk!

  Welke baan past bij jou?

  Eigenlijk passen alle managementfuncties bij jou. Zolang jij maar andere mensen kan helpen hun ambities na te jagen door de te begeleiden en oplossingen aan te dragen, ben jij helemaal in je element.

 6. Strijder | Ziel + Verschil maken
  De strijder is een geboren wereldverbeteraar. Hij heeft een duidelijk beeld van hoe dit gaat lukken en streeft er ook naar om het op deze manier aan te pakken. Zijn motto? ‘Waar een wil is, is een weg’. Duidelijk. Zwakte is niet aan de strijder besteed.

  Typerend voor deze mensen?

  – Teamplayer
  – Doorzetter
  – Arrogantie
  – De strijder wil winnen. Altijd!

  Welke baan past bij jou?

  Als vrijgevochten ziel, wil jij niets liever dan het verschil maken. Dit zou heel goed samengaan met een functie als Adviseur duurzame inzetbaarheid of vitaliteitscoach. Je maakt anderen sterker door ze alternatieven te bieden en het zelf te laten doen. Uiteindelijk maak je hiermee niet alleen de mens, maar ook de organisaties beter en sterker.

 7. Minnaar | Ego + Sociaal
  De minnaar wil graag relaties opbouwen met mensen en zijn omgeving. Dit komt voort uit een behoefte aan intimiteit, maar ook uit de angst om alleen te zijn. De minnaar houdt van reuring om hem mee en is een aanjager van gezelligheid.

  Typerend voor deze mensen?

  – Teambuilders
  – Betrokken
  – Charmant
  – Kan niet zonder intimiteit. In a good way…

  Welke baan past bij jou?

  Een commerciële functie binnen een menselijke organisatie: dat is wat goed bij jou past. Hierin kun je connectie maken met klanten, betrokken en sociaal zijn en tegelijkertijd de intimiteit zoeken in een stevige klantrelatie.

 8. Nar | Zelf + Sociaal
  De nar is een levensgenieter. Hij brengt gezelligheid, heeft humor en neemt het leven met een korreltje zout. Hij wil koste wat kost voorkomen dat hij zichzelf of anderen gaat vervelen, dus leeft de nar vooral in het moment.

  Typerend voor deze mensen?

  – Eerlijk
  – Positief uitgangspunt
  – Confronterend
  – Plezier is het grootste goed!

  Welke baan past bij jou?

  Een functie bij Moedigh! Wij herkennen ons hier als team heel sterk in. We zijn positief, eerlijk en confronterend als het moet. Alles voor een goede match. Tegelijkertijd houden we van plezier maken: werken moet leuk blijven toch?!

 9. Weeskind | Ziel + Sociaal
  Het weeskind past zich gemakkelijk aan en vind erkenning heel belangrijk. Hij is nuchter, zoekt graag de verbinding met anderen, is realistisch en bovenal een harde werker. Hij houdt zich klein en onopvallend uit angst om uit de toon te vallen.

  Typerend voor deze mensen?

  – Nuchter
  – Veerkrachtig
  – Netwerker
  – Wil er graag bij horen!

  Welke baan past bij jou?

  Als re-integratiecoach kun jij jezelf zijn en toch anderen verder helpen. Het is een verbindende functie en een uitgebreid netwerk is een handige bijkomstigheid.

 10. Zorggever | Ego + Vorm & Structuur
  Geef de zorggever een compliment en hij zal deze wegwuiven. Geven is immers makkelijker dan ontvangen. Hij neemt graag dingen van een ander uit handen, is beschermend en verzorgend. Ondankbaarheid vindt hij echt niet tof en egoïsme ook niet. Samen is beter. Toch?

  Typerend voor deze mensen?

  – Empathisch
  – Onbaatzuchtig
  – Vrijgevig
  – Is altijd bereid om anderen te helpen

  Welke baan past bij jou?

  Jij bent een geboren jobcoach! Je houdt ervan om mensen te ondersteunen en gaat hier helemaal in op. Je bloeit op, wanneer anderen dat met behulp van jou ook doen. Tips en adviezen deel je graag en veel. Waarom zou je het voor jezelf houden als je anderen hiermee vooruit kunt helpen?

 11. Heerser | Zelf + Vorm & Structuur
  De heerser lijkt het makkelijkste te herkennen. Neem je baas, je leidinggevende of onze koning. Het is iemand die graag macht uitoefent en verantwoordelijk kan worden gehouden. De heerser kan niet goed tegen chaos én laat niet graag de teugels vieren.

  Typerend voor deze mensen?

  – Leiding nemen
  – Helicopter view
  – Verantwoordelijk
  – Control the things you can control!

  Welke baan past bij jou?

  Casemanager bij een arbodienst! Hierbij ben je vooral sturend en controlerend aan het werk. Je volgt procedures en behoud het overzicht. Je voelt je verantwoordelijk om met de zieke medewerker én werkgever aan de slag te gaan. Je biedt actieve ondersteuning om het verzuim zo veel mogelijk te beperken.

 12. Schepper | Ziel + Vorm & Structuur
  De schepper bekijkt de wereld om hem heen graag met een andere, eigen, bril. De uitspraak ‘if you can dream it, you can make it’ is de schepper op het lijf geschreven. Hij wil graag dingen van blijvende waarde creëren en zichzelf blijven ontwikkelen.

  Typerend voor deze mensen?

  – Creatief
  – Perfectionistisch
  – Verbeeldingskracht
  – Altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken!

  Welke baan past bij jou?

  Re-integratie coach of specialist. Jij ziet mogelijkheden, waar iemand anders de hoop al heeft opgegeven. Je bekijkt de situatie graag met een andere bril en helpt anderen weer op weg. Als de situatie erom vraagt, ga je graag creatief om met de regels.

Top